Afrika bubblar av möjligheter, det vill vi inte missa

Man vet aldrig vart entreprenörskapet tar en i världen. Jag har aldrig haft en tanke på att vara engagerad i företagande i Afrika och helt plötsligt är jag med på en investeringsresa till Nairobi och Mombasa i Kenya. En helt fantastisk upplevelse i ett land där allt bubblar. Det är lätt att problematisera Afrika. Ett exempel var vid valet som SVT fick åka runt halva Nairobi för att hitta ett brinnande bildäck. Valet gick i själva verket lugnt och bra till. Tror det finns en vilja att beskriva Afrika som vi vill ha det beskrivet istället för att beskriva allt det positiva som händer.

Vi är en liten grupp som är i Nairobi för att se möjligheter att investera i Afrika. Ett helt osannolikt spännande äventyr och med massor av möjligheter och utmaningar. Det bubblar överallt, medelåldern är låg och massor av unga människor utbildar sig på universiteten. Samtidigt är det naturligtvis mycket fattigdom. Men vårt fokus är hur entreprenörskapet kan bidra till Afrikas utveckling. Och som vanligt är det människors kreativitet och företagsamhet som är lösningen.

Men vad är en Afrikaresa utan en safari. Vi besökte nationalparken Masai Mara och fick uppleva de vilda djuren på nära håll sin naturliga miljö. Masai Mara är på Kenyas sida och på andra sidan gränsen heter den Serengeti som kanske fler känner till.

Ett helt verkligt häftigt äventyr där noshörning var det ända vi missade av ”Big Five”.

Att leta efter häftiga djur är en sak men att leta efter häftiga entreprenörer en annan. Efter safarin var det fullt fokus på Nairobis företagsvärld.

Vi har fått lyssna på intressanta entreprenörer, lokala investmentbolag, svenskar med erfarenhet av Kenya och andra väldigt lärorika möten. Helt otroligt vad mycket vi fått lära oss och vad många vi spännande människor vi träffat.

Idag har vi besökt Roam-Electric grundat av svenska studenter från Linköping. Det var så häftigt att de kommer i en separat blogg.

Detta hade inte varit möjligt utan arrangörerna Joe Frans (tv) och Nyamko Sabuni (th). Vilka nätverk de har. I mitten ser ni en annan av våra gäster Ngetha Waithaka som är chef över svenska Norrsken22.

Naturligtvis har jag med mig min vapendragare. Vad vore entreprenörskap utan att jag får hänga med Maria.

 

 

Entreprenörspodden