Africa is the future

Nu kan vi sammanfatta en helt fantastisk vecka i Kenya. Först var det alla upplevelser i Nairobi som ni kan läsa om i förra bloggen. http://(https://entreprenorsstaden.nu/news/afrika-bubblar-av-mojligheter-det-vill-vi-inte-missa/) Besöket i Nairobi avslutades på svenskägda företaget Roam.


Roam-Electricity är en startup som startades av studenter från Linköpings Universitet. Nu sex år senare har man byggt en imponerande verksamhet i Nairobi där produktion av elektriska motorcyklar är i full gång.


Vi fick träffa grundarna och lyssna på deras spännande entreprenörsresa. Här finns alla ingredienser i hur entreprenörer brinner för sin  idé, lever på nästan ingenting och lyckas skapa något spännande. Dessutom på en helt annan kontinent.


Sen var det dags att flyga till kuststaden Mombasa. Kenyas näst största stad.


I Mombasa fick vi stifta bekantskap med en helt annan puls. Att ”glida” runt i deras mini-tuktuks i galen trafik var en utmaning och definitivt utan fokus på trafiksäkerheten. Att sitta tillsammans tre bastanta herrar gjorde även själva resan begränsat bekväm.


Men Mombasa hade mer att erbjuda. Här finns bland annat en av världens modernaste cashewnötsfabriker. Otroligt intressant att se vilken lång resa den nöt som vi konsumerar har innan vi stoppar den i munnen.


Först skall nötterna plockas från små träd och det är rätt lite frukter på varje träd som kan skördas.


Efter plockning skall nötterna fraktas till fabriken. Här ser vi råvaran innan den skall behandlas.


Till fabriken kommer den i säckar från olika plantager.


Efter en imponerande process i ett tiotal steg är nötterna klara för leverans.


Jag hade förmånen att få testa skyddskläderna från Nuts & More och kände mig redan som hemma. Extra kul att jag är engagerad i ett nötprojekt i Sverige och att vi just hamnade på detta studiebesök var en tillfällighet. Spännande.


En annat intressant möte var med svenska artisten Ken Ring som har etablerat sig söder om Mombasa. Ken har rötter i Kenya och det var väldigt  intressant att höra hans planer. Här utanför Mombasa bygger en verksamhet med allt från egna fotbollsskolor till att bygga lägenheter för drivna (entreprenöriella) människor. Samt en egen toppmodern musikstudio.


Det pitchades även i Mombasa. Här fick vi lyssna på ett företag som digitaliserar bussbiljetter mellan ett flertal länder i Östafrika. Återigen imponeras vi av hur snabbt utvecklingen går i Afrika.


Veckan avslutades med ett besök hos fd vice presidenten där vi även fick träffa Mombasas guvernör samt statssekreteraren i hållbarhetsfrågor. Här fick vi uppleva det politiska livet på högsta nivå och diskutera hur politiken ser på den stora nyttan av utländska investeringar både i kapital och kompetens. Ännu en pusselbit som vi kommer att ha nytta av.


Avslutningsvis fick vi lördagen ledig och några av oss begav oss ut på djuphavsfiske. Optimismen var galet stor men tyvärr kom vi hem helt utan fisk. Så kan det gå.


Afrika har aldrig varit mer spännande. Ibland kan man småle åt vissa texter på husen som har höga ambitioner. Men allt är ju relativt och ribban höjs och därmed kvaliteten.  Visst är det enorma skillnader men också enorma möjligheter.  Viljan finns och förmågan kommer att utvecklas. Med en ung vetgirig och driven befolkning är Kenya verkligen på gång.


Sammanfattningsvis kan vi summera en helt fantastisk vecka. Vi har fått så mycket lärdomar, träffat så många intressanta människor och besökt spännande företag. Vi kan alla konstatera att det bubblar i Afrika och slogan ”Africa is the future” kan vi bara hålla med om. Välkommen till Silicon Savanna!

 

Entreprenörspodden