Här kommer en utmaning till Uppsala kommun

Varför är det viktigt med ett bra företagsklimat? Det är nog frågan som Uppsala kommun bör ställa sig. År efter år försämras situationen för Uppsalas företagare. Och år efter år gör kommunen insatser som ska förbättra placeringen i Svenskt näringslivs årliga ranking. Men uppenbart gör kommunen fel saker och grundproblematiken bottnar nog i att kommunens tjänstepersoner inte vet vad de ska göra. Låt mig ge ett konkret exempel.

Härom dagen ringde en tjänsteperson från Uppsala kommun till mig för att boka in ett företagsbesök hos AlphaCE. Ambitionen var just ”att förbättra för företagen” och tjänstepersonens hade fått uppdrag var att ringa mig för att 1) ta reda på vad vi gjorde och sedan 2) boka in rätt politiker och kommundirektör för ett möte.

Det var uppenbart att tjänstepersonen inte gjort hemläxan… Hen hade varken koll på mitt företag eller på vilka i kommunen jag kände. De flesta som bokar ett möte brukar googla eller göra lite research innan man ringer upp och tar ”kundens” tid. Så gör inte kommunen.

Under mina 25 år som företagare har jag lagt minst en timme i månaden på dylika möten med kommunen i syfte att förbättra företagsklimatet. Det är över 300 timmar obetald arbetstid. Det har varit individuella möten och gruppmöten med näringslivsdirektörer, kommunalråd, näringslivsutvecklare och strateger. Inkluderar jag annat ideellt arbete med företagarfrågor i Uppsala, som t.ex. den här bloggen, blir det tusentals timmar ideellt arbete. Men nu ska jag alltså få en timme till med Uppsala kommun.

När rankingen presenterades härom dagen hörde en gammal studentkompis av sig via Linkedin. Han är en framgångsrik entreprenör som verkar en internationell miljö. Han tyckte det var upprörande att en universitetsstad hade så usla siffror. Man kan inte annat än att hålla med. Det är faktiskt dags att tillsätta en kriskommission i kommunen – det får faktiskt inte bli sämre.

Därför kommer här en uppmaning till Uppsala kommun: När tjänstepersonen dyker upp i november tillsammans med berörd politiker och direktör. Då tänker jag INTE berätta om mitt företag. Istället hoppas att någon på Uppsala kommun har läst den här bloggen och att de berättar för mig vad man har avser vidta för åtgärd. Det blir en test helt enkelt.

Jag lovar att återkomma i ärendet.

PS I. Här hittar ni rankingen där Uppsala befinner sig plats 247 av 290 kommuner. https://www.foretagsklimat.se/ och här ser ni utvecklingen

PS II. här ser Sverre Bengtssons meddelande till mig som inspirerade till den här bloggen.

Entreprenörspodden