10 år sedan AlphaCE startade

Idag för tio år föddes AlphaCE. Vi hade inte ett enda avtal, men vi hade en tro på oss själva som var enorm. Vi hade också goda förutsättningar att bli godkända som leverantör till Arbetsförmedlingen.

Det första avtalet som kom på plats var det utskällda avtalet Etableringslots, där vårt uppdrag var att hjälpa nyanlända asylsökande in på arbetsmarknaden. Många konkurrenter var oseriösa, men vi var duktiga på att hjälpa nyanlända ut i jobb.

Den allra första deltagaren som fick en anställning tack vare AlphaCE var en arabisktalande advokat som fick jobb som trädgårdsmästare i en bostadsförening där det fanns advokater som kunde lotsa honom vidare in i samhället. Genom åren har vi hjälpt tusentals arbetssökande och under många år hjälpte vi 40 till 70 arbetssökande ut i jobb varje vecka.

Vissa solskenshistorier har gjort starka avtryck. Som den 63-åriga mannen som efter 30 år i arbetslöshet fick ett jobb. Han grät av lycka. Eller den kvinna som fick en anställning och därmed vågade lämna en sambo som misshandlade henne. Jag minns också mamman som fick ett dödsbesked i klassrummet. Hennes lilla dotter på 3 år hade dött när bomberna föll över deras hus i Syrien. Jag minns även de två männen som i klassrummet insåg att de hade stridit mot varandra i en strid där den ena mannen förlorade sin bror. Gråtande försonades i känslan av att de båda flytt till Sverige för undvika krig och konflikt.

Glädjen i att hjälpa människor ut i jobb har varit den röda tråden genom alla år. Det finns en oerhört stark företagskultur. Vår vision är ”alla har en plats på arbetsmarknaden” är inte bara en vision utan en passion som gör att vi kämpar tillsammans för att hjälpa människor in på arbetsmarknaden.

Idag vill jag rikta ett stort tack till ALLA som gjort den här resan möjlig. Hundratals medarbetare som gjort fantastiska insatser. Närmare 100 000 deltagare har fått hjälp på ett eller annat sätt. Det är hisnande siffror. 10 år känns som en evighet, men också som igår…  

När vi fyllde fem år hade vi en stor fest. I år blir det nog ingen fest på grund av pandemin. Däremot hoppas jag att vi kan fira det på lite olika sätt under hela 2022. För tio år med AlphaCE är faktiskt värt att fira. Startskottet får bli idag 😊

Tack till er alla från stolt vd, Maria

Entreprenörspodden