Som företagare under pandemin är det lätt att förundras över regeringens löften om stöd till företagen och myndigheternas oförmåga att leverera detsamma.
Just nu har tusentals företagare belånat hus och hem för att överleva de sista skälvande månaderna innan vaccinet rullat ut. De kramar ur de sista dropparna ut sina privatekonomier för att kunna betala hyra, löner och andra kostnader som är förknippade med att driva verksamheten. Samtidigt är det många som ser möjligheten att hitta intäkter begränsas mer och mer. Rädslan för “tredje vågen” är stor och förtvivlan för att behöva ge upp sitt livsverk är ännu större.
På pressträffen den 23 februari 2021 säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) att regeringen fått kritik för att det tagit lång tid för företag att få ut stöd. Han lovar att Skatteverket ska betala ut omställningsstöd snabbare.
Ambitionen från Skatteverket är att betala ut stödet inom en vecka, naturligtvis under förutsättning att ansökan är korrekt.
Näringsminister Ibrahim BAylan (S)
Enligt världens största mätning av entreprenörskap, den årliga GEM-rapporten finns det all anledning för Sverige att vara oroliga och självkritiska. Just nu ligger Sverige på plats 38 av 50 i TEA , Total Entreprenöriell Aktivitet i tidiga stadier, när man tittar på jämförbara länder. Det duger inte. Det finns också mätningar som visar på tydliga nedgång sedan 2014 när det gäller nyföretagande och viljan att starta företag. Det är alarmerande. Det riskerar att skada Sveriges ekonomi och välstånd på sikt.
På kort sikt har vi förstås helt andra utmaningar. Nu måste vi se till att rädda de företag som står på ruinens brant. Restauranger, caféer, butiker och gallerior är livsnödvändiga för jobben och skatteintäkterna. Därför måste stöden komma nu.
Det här är så uselt hanterat. Man kan fråga sig varför inte kritiken mot regeringen och näringsministern Ibrahim Baylan är hårdare? Kanske är det så enkelt att journalisterna inte riktigt förstår vad som är på spel… Vad tror du?