Igår bjöd jag in en grupp entreprenörer till en middag för att diskutera mångfald i arbetslivet tillsammans med partiledaren Nyamko Sabuni (L) och arbetsmarknadsutskottets vice ordförande Gulan Avci (L).
Informella samtal och fysiska möten är viktiga. Det blir extra tydligt när vi har suttit i digitala möten hela våren. Ansiktsuttryck och kroppsspråk har betydelse för kommunikationen. Det informella snacket om ett par snygga skor eller hur maten smakar fyller också en funktion. Det gör att vi bygger relationer och förtroende, något som sedan gör att man vågar vara ärlig.
När en politiker möter en företagare får man den företagarens bild av verkligheten. När en politiker möter en hel grupp som babblar i mun på varandra över ett glas vin och lite mat – ja då växer det fram flera olika bilder. Och då är det lättare att se kärnan i budskapet.
Igår handlade samtalet om den accelererande arbetslösheten och hur korttidspermitteringarna har varit en stötdämpare på arbetsmarknaden. Det handlade också om hur vi skapar jobb åt de arbetssökande och energi åt alla företag som fått sig en rejäl käftsmäll av pandemin. Det fanns förstås många detaljfrågor kring budget, omställningsstöd och annat hemligt som diskuteras i samband med budgetförhandlingarna. Nyamko Sabuni hade egentligen bara ett budskap när man ställde känsliga frågor kring budgeten. Hon log och svarade:
Jag tror ni kommer att vara nöjda när ni ser vad som presenteras.
Framtidens företag kommer – precis som tidigare – att byggas på den kraft och plattform som kallas tillit. Det är tilliten till politiker, utbildningssystem, banker, affärsrelationer och mycket annat som avgör om man ska våga satsa framåt. Just därför är de fysiska och informella samtalen så viktiga. Det är där vi skapar tillit till varandra. Så ett stort tack till alla inblandade som kom igår!
För er som är nyfikna och vill veta vilka som var där. Här är listan.
- Anastasia Georgiadou, grundade 1995 Svensk Assistans och Handikappservice och startade sedan 2002 ett hemtjänstföretag, som idag heter Alminia. Anastasia sitter som representant för Almega Tjänsteföretagen i styrelsen för Svenskt näringsliv.
- Caroline Farberger är vd för ICA Försäkring och den första med en topposition i näringslivet som valt att genomgå en könskorrigering. Hon utsågs till Årets HBTQ på QX Galan 2019 och debuterade som värd för Sommar i P1 2019.
- Lennart Engelhardt har startat flera företag bl a konsultföretaget Funka och rekryteringsverktyget Happyr, som båda specialiserat sig på att skapa bättre förutsättningar för mångfald i arbetslivet.
- Lennart Jönsson är grundare och ägare av Misa, som erbjuder arbetslivsinriktad verksamhet för personer med arbetshinder. Misa bedriver även metodutveckling och forskning.
- Monica Lindstedt är grundare och ägare till Hemfrid, som rekryterar många utrikesfödda personer. Monica startade även Metro och var under många år ordförande för Företagarna.
- Rasmus Rossi är grundare, vd och delägare i Alea Kompetens – ett företag som bedriver vuxenutbildning och SFI, Svenska för invandrare – och numera är ett dotterbolag inom Arenakoncernen. Dessutom har han nyligen startat Tala förskola. Rasmus sitter i styrelsen för Finska Akademin.
- Tobias Lindfors, vd och grundare av StudentConsulting. Han har fått flera utmärkelser genom åren bland annat den prestigefyllda Årets Företagare 2010. Tobias sitter i riksstyrelsen för Företagarna.
- Torkel Kristoffers är serieentreprenör som bland annat var med och byggde upp Mynwesdesk och nu har han grundat Vardagsfrid för den skapelsen har han fått flera utmärkelser och blev till exempel Årets Företagare i Sunbyberg 2015 . T
- Ulla Parkkinen är vd och grundare till mångkulturella förskolan Mångården och grundskolan Corboda i Kista, en skola som – trots att elevunderlaget består av elever från utrikesfödda familjer – anses vara den 18:e bästa skolan i hela Sverige. I koncernen finns även en cateringverksamhet. Ulla utsågs till Årets Entreprenör 2020 av tidningen Dagens industri.
- Lena Werner, vd och grundare av Kapitel 8 som bedriver dagkonferensverksamhet i centrala Stockholm. Lena är även medlem i Nätverket 17.