I huvet på en ung kines

Under de delar av resan till Kina som innehållit program från Nordic China Startup Forum har deltagarna haft varsin översättare. I Kina är det ett väldigt populärt sätt för studenter att träna på engelska och få nya erfarenheter i möten med människor från andra länder.

Under seminarierna i Guangzhou hade jag fått studenten Teddy som min översättare (närmast i bild). Eller rättare sagt ”interpretor” som det heter på engelska. Teddy berättade om sina drömmar. Hon vill plugga utomlands, gärna i Australien eller Europa. Men hon har också hört att det är en limit i hur många kineser ett universitet får ta emot. Kan det hindra hennes drömmar?
Hon har också fått den bilden att är det är farligt att vara tjej i Europa och att man inte är säker. Törs man studera där?
Hon läser psykologi, men hon var nog inte så säker på om hon vill jobba med det. Men att ha en utbildning vet hon är viktigt, så det var självklart att utbilda sig. Just nu är interpretor/tolk på heltid det närmaste målet (efter utbildningen).

Som många kineser är hon väldigt ödmjuk och man märker ofta att de inte är vana att ”ta för sig”. Däremot är hon liksom många kineser otroligt nyfiken och ställer massor med frågor.

Hon trivs i miljonstaden Guangzhou men vill gärna se världen. Hon tycker det är konstigt att svenska ungdomar kan resa runt jorden som unga istället för att jobba eller studera. Det skulle hon inte kunna göra. Här är det karriären som gäller. Men hon hoppas ändå få resa och se världen. Norrsken och snö är saker hon verkligen vill uppleva.

Det intressanta när man lär känna människorna i Kina är hur mycket som är lika oss och hur nyfikna de är på världen. Stor ödmjukhet men mycket humor och likaså sociala.
Hemma i Sverige pratas det mest om politik och big business i ett macro-perspektiv, men man får inte glömma det viktiga i att vanliga människor möts. Det är möten mellan människor som förbättrar världen, även om ett samtal mellan en gammal svensk entreprenör och några unga kinesiska studenter bara är en droppe i havet.

Här ser vi hela gruppen av volontärer som hjälpte oss nordbor med översättning under dagen i Guangzhou.

Kul att få göra reklam för Uppsala även i Guangzhou. Uppsala China City frågar många kineser om vad det är. Vi berättar om vår idé att öka kunskapen om entreprenörskap och relationer mellan Uppsala och Kina. Det gillar dom.

Nu åker den nordiska gruppen vidare till Beijing medan jag åker tillbaka och avslutar med jobbhelg på Shaigoo i Shenzhen.

Så några bilder från Guangzhou, Kinas tredje största stad med 20 miljoner innevånare. Tyvärr är en del bilder lite dåliga då det var väldigt dålig luft i Guangzhou den här dagen.

Entreprenörspodden