Inget mirakel för företagsklimatet

För två år sedan skulle det bli rejäl uppryckning för Uppsalas företagsklimat. Stefan Hanna sålde in sig som lösningen på kommunens riktigt dåliga företagsklimat och efter valet 2022 förväntade man sig ett rejält lyft. Starten blev allt annat än bra där man kom på kant med företagens organisationer, föreslog ett råd med nästan bara män samt att många företagare hade lågt förtroende för initiativet. Men nu fick Stefan Hanna som han ville och miraklet skulle hända. När vi nu sammanfattar de två år som gått kan vi konstatera att nästan inget hänt. Uppsala är fortfarande lika dåliga och hamnar på samma plats som 2023, dvs plats 221. Dessutom är den platsen ändå bättre än vissa av delbedömningarna som handlar om kommunens företrädare (detta av totalt 290 kommuner):
– Kommunens service och bemötande mot företagare – #242
– Tjänstemännens attityder – #249
– Politikernas attityder – #273
– Kommunens konkurrens med företag – #277
– Kommunens upphandlingar – #278
– Dialogen med företagen – #252
– Kommunens information – #253
Det som ändå ger lite positiv effekt är kompetensförsörjning, vägnät/kommunikation och mobilnät/bredband.

Uppsala har med andra ord inte förbättrats allt och det mirakel som jag tror fler än jag såg fram emot har helt uteblivit.

Man kan naturligtvis ha åsikten att detta tar tid och många skall utbildas. Men under det dryga decennium jag själv varit engagerad har samma svar återkommit. ”Det tar lång tid att vända utvecklingen” ”vi utbildar våra tjänstemän” osv. bla bla bla.

Jag tror viljan saknas. Det blir återigen en massa nya styrdokument. Vi behöver action och genomförandeförmåga. Uppsala har betydligt mer potential – synd att den slarvas bort.

Några citat från kommuner som har en positiv utveckling:
Linköping #94- ”Alla kommunala förvaltningar och bolag måste möta upp på näringslivsprogrammets fokusområden”, säger näringslivsdirektören Louise Felldin

Landskrona #10- När Torkild Strandberg (L) 2007 klev på som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Landskrona låg de på plats 257 i Svenskt Näringslivs ranking Lokalt företagsklimat. 17 år senare har de slagit sig in bland de tio bästa kommunerna i landet. ”Alla i kommunen måste ha samma uppfattning om vad som är viktigt för stadens framtid”, säger han

Ockelbo #77 –  ”Du kan ha hur fina policydokument som helst, men jag tror på det klassiska fotarbetet”, säger kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson (S)

Entreprenörspodden