Det blir inte klokare än så här

Jag läser inte så många böcker, men jag lyssnar på desto fler. Men när det kommer till böcker som jag bedömer skall ge mig både kunskap och inspiration då skall de läsas. En orsak är att jag tycker boken blir mycket mer engagerande om den läses. Man läser om vissa stycken, stryker under viktiga delar samt noterar egna kommentarer i marginalen. KLOKFAKTORERNA av Svante Randlert är en sådan bok som måste läsas och som alla kan inspireras och lära av.

Grunden är inte bara Svantes egna tankar utan den grundar sig på 100 intervjuer han gjort med framstående ledare i Sverige. Ledare som gjort imponerande resor, har massor av klokhet, är väldigt inspirerande förebilder och som delat med sig om  sina olika insikter och erfarenheter på ledarskap.

Utifrån dessa 100 intervjuer har Svante vaskat fram de 10 faktorer som de som intervjuats påtalat som mest viktiga och/eller som påverkat deras ledarskap mest.

Att gå in och lyfta fram olika delar i en kort blogg ger inte rättvisa åt boken, men att beskriva de 10 viktigaste klokfaktorerna måste göras:

Medmänniskan – medmänsklighet uppfattades som den absolut viktigaste faktorn för framgång.

Beslutsfattaren och Förbättraren hamnade på en delad andraplats. Dvs förmågan att kunna fatta beslut och vikten av konstant förbättring.

Gruppskaparen – förmågan att skapa bra och utvecklande team kom strax därefter.

Bortprioriteraren –  att t ex jobba med ”att sluta göra listor” finns med bland de 10 faktorerna. Många ledare uppfattar att man gör alldeles för många saker i onödan då man helt enkelt inte prioriterar tillräckligt hårt eller gör av gammal vana.

Relationsförädlaren – vikten av att bygga och vårda relationer är en avgörande faktor för framgång.

Kommunikatören – att god kommunikation är en nyckel som är topp tio i ledarskapet.

En ledare som skall bli framgångsrik måste ha självinsikt så självkännaren hör till klokfaktorerna.

En som jag gillar skarpt är spanaren som handlar om både reflektion och spaning framåt.

Sist men inte minst har vi välbefinnaren som berör vikten av omtanke, både med människor runt omkring dig och dig själv.

Med de underlag som Svante har, de sätt han arbetat med boken och de konkreta råd boken ger så är detta en bok i konkret klokhet som faktiskt borde vara obligatorisk redan i skolan. Denna bok ger praktiska och konkreta råd som man har väldigt stor nytta av i verkliga livet.

Men om du redan tagit din examen är det inte för sent. Du måste både läsa boken i sin helhet och sen kan den användas som ett litet uppslagsverk när du behöver fylla på med klokhet eller få inspiration.

Slutligen vill jag nämna ett ord som jag tycker finns med i alla 10 klokfaktorerna – nyfikenhet. Vad du än gör, sluta aldrig vara NYFIKEN! Med nyfikenhet får du uppleva så otroligt mycket spännande i livet och i alla sammanhang.


Nyfiken på byggnaden bakom mig? Uppsala Universitet såklart. Kunskapens källa gånger två med andra ord.

Boken hittar du bland annat på Volante förlag.

https://volanteshop.com/bok/klokfaktorerna/

Entreprenörspodden