Regeringens “lyxfälla” fortsätter!

Idag kom nästa paket med stödåtgärder. Detta kallades ett stort och omfattande stöd till Sveriges småföretag. Skulle vi äntligen få ett krispaket som hjälper på riktigt? Nja, faktiskt väldigt lite. En enda ljusglimt. Fyra månader med sänkt arbetsgivaravgift var det enda man lyckades komma med i stöd. I alla fall på ett konkret sätt.

Det finns ett till förslag som i alla fall kan vara lite av konkret stöd. Det är att staten tar halva kostnaden för reducerad hyra dedikerat till krisande företag. Det här är dock normalt ingen lätt process och jag tror få företagare känner att detta är enkelt att hantera. Visst kan ett och annat företag lyckas omförhandla, men rent praktiskt tror jag det är få som kommer att kunna ta del av detta. Dessutom blir det knappast omgående effekt. Men det klart, det finns en del statliga och kommunala fastighetsbolag som kunde gå i bräschen.

I övrigt så är det en enda lång fortsättning på att skjuta upp skulder eller låna. Jag tycker man kan jämföra regeringens paket med företag som erbjuder sms-lån. Man erbjuder likviditet men förstärker inte balansen. Det skapar istället enormt stora risker för att styrelseledamöter måste sätt bolag i konkurs pga förbrukat eget kapital. Jag tycker det är förvånande att inte finansministern inser det och vilken fälla många företagare kan hamna i. För visst borde hon känna hon till reglerna i aktiebolagslagen.

Varje dag sitter jag i krismöten med olika företag. Oro för att förlora sitt livsverk är påtaglig och besvikelse på regeringens stöd och förståelse är stor. Man känner att småföretagare får väldigt lite hjälp. Det måste till betydligt mer riktiga stöd annars är massor av företag borta om några veckor eller kanske några månader.

Nu går tiden och för många närmar sig konkursen. Då kommer staten med paket och erbjudanden som riskerar att lura företagare in i en ännu större tragedi.

Föregående

Proffs på ekonomi reder ut

Nästa

Kliv fram fastighetsägare!

3 kommentarer

 1. Helena

  Finns det inga överlevnadskrispaket till en ensamstående medelålders långsjukskriven mamma med tre barn 10-12-20 så hon kan ta sig ut utanför sitt hem. Med sinnessjukt svår ekonomi pga sjukskriven på 75% i resturagvärlden. Har inte ens råd att köpa ett busskort så jag kan frakta mina barn på träningar. Har ont i ryggen. Kan inte gå mycket. Väldigt svårt. Vad finns det för paket till oss. Fattiga sjuka med rörelsesvårigheter?

  • Företagarvänlig själ

   Tråkigt att läsa om din livssituation, men utan livskraftiga och fungerande företag så lär din livssituation bli än värre. Utan människor som inte riskerar sina egna besparingar för att starta företag, blir det svårt med sysselsättningen, skatteintäkter och därmed slår det brett på samhällets välfärd och trygghetssystem. Vi alla måste förstå allvaret Sveriges småföretagare står inför, det blir ödesdigert för oss alla i slutändan annars. Så om dina livsförutsättningar skall kunna förbättras måste vi ha fler välmående företag, det är enda sättet att säkra välfärden på i förlängningen.

  • Hej Helena. Jag kan erbjuda er fyra gratis matlådor från vår restaurang Sherlock’s. Jag kan även köra det till er.
   Kan ni tänka er ta emot detta?
   Mvh Bobby Kata

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Producerad av digitalbyrån Salgado och Interactive Solutions.