Category: Okategoriserad Sida 1 av 17

Är Uppsala Kommun “mission impossible”?

Igår skrev Maria om känslan kring Uppsala kommuns nya bottennapp när det gäller företagsklimatet. Min upplevelse skiljer sig inte från Marias men jag skall försöka beskriva det ur ett annat perspektiv. Lite bakgrund: Redan för över 10 år sedan skrev jag en kritisk krönika om att kommunen hade problem med attityden i relationen med företag. Raskt fick jag äta lunch med dåvarande KSO Fredrik Ahlstedt och fick veta att attityden var det inget fel på men visst fanns det brister i servicen. Läs hela inlägget » “Är Uppsala Kommun “mission impossible”?”

Nu får det vara nog!

Uppsala kommun har återigen hamnat på en bottenplacering i Svenskt näringslivs ranking av företagsklimatet i Sveriges kommuner. Uppsala hade usla siffror förra året och året innan, men i år halkade man ner ytterligare 20 platser och hamnade på 232:a plats av 290 kommuner. Det här är verkligen uselt med tanke på Uppsalas har: Två universitet som står sig bra internationelltNärheten till Stockholm och ArlandaVärldens bästa kåranda mellan oss entreprenörer i den internationella GEM-rapporten, som årligen mäter entreprenörskapets olika parametrar Vad är det då som drar ned betyget.? Läs hela inlägget » “Nu får det vara nog!”

Fredagsintervjuer tillbaka

Nu är vi tillbaka med våra fredagsintervjuer. Under pandemin har vi försökt ha både digitala intervjuer och möten med avstånd. Nu startar vi säsongen med ett “Entreprenörsstaden Special”. Tillsammans med Uppsala Kommun lyfter vi fram olika områden i Uppsalas företagande. Dels för att visa upp entreprenörsstaden Uppsala, dels för att beskriva mångfalden i Uppsalas företagande. För att höja ribban lite grann på dessa Special-program har vi hjälp av filmteamet med Jakob Vastamäki och Kjell Eriksson och får låna Wasabi Webs kontor som studio. Läs hela inlägget » “Fredagsintervjuer tillbaka”

Bli rådgivare NU!

UF-Företaget LikaOlika – ett av mina rådgivarföretag i Ung Företagsamhet Nu börjar en nu UF-säsong. Över 1000 elever i Uppsala Län skall äntligen få göra sitt UF-företag och ta ett viktigt steg in i den verklighet de kommer att möta utanför skolan. Under åren har mentorskap/rådgivande i UF varit ett av mina mest inspirerande ideella uppdrag. Läs hela inlägget » “Bli rådgivare NU!”

En växtrevolution tar nästa steg

Philip Forslin, Optima Plantas första externa franchisetagare Under sommaren har greentech-bolaget Optima Planta tagit ett nytt kliv i utvecklingen. Från att fokusera på att bygga konceptet har nu den första franchisetagaren ute i landet startat. Det är Philip Forslin som är franchisetagaren och han startar verksamheten i Umeå. Under några år har forskning och utveckling varit fokus för Optima Planta som har bas i Uppsala. Läs hela inlägget » “En växtrevolution tar nästa steg”

Kommunen som konkurrent

En av de saker som påverkar företagsklimatet negativt i Uppsala är att kommunen konkurrerar med privata företag. För gemene man kanske inte det låter så märkvärdigt, men för den som råkar ut för konkurrensen är det naturligtvis ett stort problem. Tänk er själva att ni satsar besparingar, belånar huset eller lånar i bank för att starta och driva ditt företag. Läs hela inlägget » “Kommunen som konkurrent”

Mitt sista UF-äventyr

Idag har vi haft avslutning med mitt allra sista UF-Företag som jag varit rådgivare till. Och vi avslutade på allra bästa sätt med en god bit mat och reflektioner över året på Åkanten. På min vänstra sida ser vi Tua Bergman och till höger Wilma Lindqvist och Ida Hammarling. Saknas gör Ronja Cardoso. Tjejerna har drivit UF-Företaget LikaOlika UF som gjort en målarbok som illustrerar att man är lika fast man är olika. Läs hela inlägget » “Mitt sista UF-äventyr”

Vårt första “Entreprenörsstaden Special” handlar om Uppsalas gaming-industri.

Idag kan vi med stolthet presentera vårt första “Entreprenörsstaden Special” i samarbete med Uppsala Kommun. Ett initiativ där vi tillsammans med kommunen vill bidra till att företagsklimatet utvecklas och att belysa framgångsrikt entreprenörskap, utmaningar, hinder och potential. Vi har ju hört politikerna säga att “Uppsala kan bättre”. Låt oss se den senaste rankingen som avstampet uppåt och att vi går från plats 212 (av 290) till topp 50. Läs hela inlägget » “Vårt första “Entreprenörsstaden Special” handlar om Uppsalas gaming-industri.”

Vi vill hjälpa till att lyfta företagsklimatet

Att Uppsala har väldigt svårt att utveckla ett vinnande företagsklimat är en utmaning för staden och i veckan kom ännu en bottennotering vilket är ett stort bekymmer. Både för oss entreprenörer som hindras i vår utveckling och för staden som går miste om arbetstillfällen, skatteintäkter och förbättringar. Under många år har vi varit kritiska till kommunens arbete med att skapa ett bättre företagsklimat. Läs hela inlägget » “Vi vill hjälpa till att lyfta företagsklimatet”

Årets UF-lärare i Sverige på besök

På fredag träffar ni Sepideh Wägner på fredagsintervjun. Väldigt kul att vi får träffa den UF-lärare som lyckats vinna “Årets UF-lärare i Sverige” när SM avgjordes för en vecka sedan. Kl 16.00 på Entreprenörsstadens FB-kanal eller i efterhand när du vill. Thomas SonessonEntreprenör som arbetar med styrelseuppdrag i ägarledda bolag, är delägare i ett 25-tal småbolag inklusive Dragon Gate samt älskar att arbeta med Ung Företagsamhet och hur vi kan lära oss mer om Kina. Läs hela inlägget » “Årets UF-lärare i Sverige på besök”

Sida 1 av 17

Producerad av digitalbyrån Salgado och Interactive Solutions.