Nuläget för AF-reformen

Idag arrangerade Almega ett seminarium om reformeringen av Arbetsförmedlingen. Det fanns flera nyckelpersoner på plats. Det fanns också gott om tid att för utläggningar för dem som var inbjudna.

Medverkade gjorde bland annat Maria Mindhammar, generaldirektör för Arbetsförmedlingen, Roger Mörtvik (s), statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet med ansvar för AF-reformen, Alireza Akhondi (c), arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet samt Mats Green (m), arbetsmarknadspolitisk talesperson för Moderaterna.

Här är mina reflektioner

 • Mindhammar och Mörtvik verkar överlag nöjda med hur implementeringen av den nya tjänsten Rusta och matcha har gått. Jobbresultaten har varit över förväntan, trots att det varit pandemi och vissa branscher blivit hårt drabbade och sagt upp mängder av personal.
 • Fokus den i närtid kommer att vara ”få bort lågpresterande eller oseriösa aktörer”. C vill helst ha 100 procent resultatersättning. S verkar inte tycka att det är rimligt, men de kunde kan tänka sig en utveckling som går den riktningen.
 • Vi har en proposition som ska implementeras under 2022. Syftet med lagtexten är att förbereda ett nytt system. Regeringens bedömning är att den nya lagen kommer att passera Riksdagen. Det finns alltså ett brett stöd för reformen.
 • M anser att en reformering av AF är nödvändig. Däremot vill de ha färre leverantörer än idag, och de tycker inte att ett valfrihetsupplägg som bygger på LOV är stabilt, då de har dåliga erfarenheter från LOV i kombination med arbetsmarknadstjänster.

Den information vi fick idag var föga förvånande för oss som följt utvecklingen de senaste 15 åren, men däremot några viktiga förtydliganden. De viktigaste är kanske:

 1. Reformeringen kommer bli av oavsett vad som sker i valet 2022.
 2. Vi leverantörer kommer att mätas stenhårt av AF.
 3. Det kommer att bli ett stålbad i branschen. Både politiker och myndigheten vill minska/få bort aktörer.

Föregående

Nu börjar projektet i Las Palmas

Nästa

En ledare att se upp till!

2 kommentarer

 1. Mats Dafnäs

  Tack för intressant uppdatering. Riktigt bra att vi går vidare med reformeringen av Arbetsförmedlingen, det behövs verkligen en förbättring eftersom vi har så många arbetslösa samtidigt som vi har stor brist på kompetens inom många områden, nu när Sverige expanderar genom den gröna omställningen.
  Bra också att man tar tag oseriösa företag som utnyttjar vårt system, samtidigt om de konkurrerar ut skötsamma och seriösa företag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Producerad av digitalbyrån Salgado och Interactive Solutions.