Att kasta in handduken…

Ett 2018 och ett 2019 där Arbetsförmedling köper minimala volymer av oss leverantörer. Ett 2019 med regeringsbildning, byte av arbetsmarknadsminister och generaldirektör – där AF-reformen i allra högsta grad blir slagträ i den politiska debatten – har självklart skapat osäkerhet och påverkat orderingången. Och så slutligen ett 2020 där corona-viruset lamslår arbetsmarknaden och utbildningsmarknaden.

AlphaCE grundades 2008 med visionen ”alla har en plats på arbetsmarknaden”. Vi hann fylla 8 år och hjälpa tusentals arbetssökande till jobb. Igår beslutade styrelsen att lämna in en konkursansökan på moderbolaget, som länge tampats med röda siffror. Många konkurrenter kastade in handduken för länge sedan, men vi har försökt hänga kvar i hopp om att trenden skulle vända.

Det här är baksidan av att driva företag. Om intäkterna inte överstiger kostnaderna kommer man förr eller senare tvingas fatta detta ödesdigra beslut. Efter 25 år som företagare tvingas jag nu komplettera min erfarenhetsbank med denna kompetens.

Just nu driver konkursförvaltaren den AB AlphaCE Coaching & Education. Det finns fler bolag i samma koncern och jag är även inblandad i ytterligare 15 olika företag. Inget av dessa företag är berörda.

Jag har ingen möjlighet att kommentera den uppkomna situationen ju nu. Det är ett känsligt läge och jag behöver ta hänsyn till personal, betalande kunder, elever och deltagare. Men min dotter, som följt mig på nära håll de senaste veckorna, anser att jag bör skriva en bok om det som hänt. Hon tror på allvar att det skulle bli en spännande och underhållande bok. Jag är inte lika säker.

Ett stort tack till all fantastisk personal som jag haft förmånen att jobba med under 8 magiska år. Jag hoppas förstås att jag får chansen att jobba med er även i framtiden.

Föregående

“Tillsammans” gällde inte oss?

Nästa

Dagens lajvsändning

15 kommentarer

 1. Kerstin Ljungström

  Så otroligt sorgligt – och ni som har varit förebilder för oss alla! Stort tack för väl genomfört arbete – och för att ni visat att det går! Fast inte utan en rimlig situation!
  varma tankar! Kerstin

  • Maria Mattsson Mähl

   Tack Kerstin! Din erfarenhet och klokskap är stor så dina ord värmer enormt.

 2. Vi hittar på en ny grym idé Maria! Kom förbi kontoret så spånar vi dåliga idéer 🙂

  • Jag säger som i USA. – OK och vad lärde du dig? Dela gärna med dig.
   Att gå i konkurs är varje företagares mardröm men när det nu är gjort så kan du blicka framåt igen i stället för att stå och gräva i en grop. Önskar dig en härlig helg.
   Låt 2020 bli ett bra år!

  • Maria Mattsson Mähl

   Tack kompis! Ja idéer är det knappast ont om. Ska bara slicka såren så är jag tillbaka på banan igen 🙂

   • Guest

    Det som behövs är en stram, restriktiv och ansvarsfull migrationspolitik. Det finns en plats för alla. Det stämmer inte. Det finns inga jobb eller bostäder för alla som kommer hit. Jag minns innan corona krisen kom så var det 400 000 arbetslösa och 40 000 platsannonser på Platsbabanken. Jag får inte ihop detta. Gör du?

 3. Karen Mårtensson

  Så otroligt ledsamt att höra! AlphaCE har varit min allra bästa arbetsgivare och jag har saknat er alla sen jag slutade. Du är en fantastisk person och människa med många goda idéer. Jag hoppas att våra vägar möts igen och jag önskar dig all lycka till. Jag skulle gärna köpa den boken…. eller skriv en ny bok vad som kommer efter detta!

  • Ulrika Welin Dahlström

   Bra kämpat av er alla dom senaste åren med all den Berg o dalbana som det varit för många kollegor i branschen.
   Tråkig situation men förståeligt.
   Nu är det dags för boken Maria ❣️
   Lycka till vad du än företar dig🧡

   • Maria Mattsson Mähl

    Tack Ulrika! Ja, du tillhör ju dem som vet hur det är att jobba i den här branschen. Antingen gillar man det eller också inte… Och nu verkar det ju blåsa upp till storm igen på arbetsmarknaden. Stor kram till dig!

  • Maria Mattsson Mähl

   Tack Karen! Och tack för den fantastiska insats du och dina kollegor gjorde under en makalös period i Sveriges historia. Vi får vara tacksamma om att vi fick vara med när det begav sig och vi gjorde faktiskt skillnad. Både i det lilla och det stora.

 4. Pär Loves Happy People

  I dag har jag sorg i hjärtat. Oerhört stolt över min tid på AlphaCE. MÄNNISKOARBETE ÄR ETT PRIVILEGIUM. Tack o på återseende Maria

  • Maria Mattsson Mähl

   Tack Pär!
   Nu har jag ju bara mina aningar om vilken Pär det är. Men är ganska säker på att det är en dalmas med hjärtat på rätt ställa. Jag hoppas verkligen att vi hörs och ses igen 🙂

 5. Josefin Nilsson

  Tack själv Maria! Jag är tacksam för att jag fick chansen att kliva på bussen och åka med på halva resan. Det känns sorgligt att vi inte fick fortsätta i full fart framåt, men att vi gjort skillnad efter vägen det är en sak som är säker. Precis lika säker som att du kommer fortsätta att göra skillnad på arbetsmarknaden – du behövs!

 6. Karin

  Tack själv Maria för en otrolig fin tid tillsammans med dig och Alphace skratten tar jag med mig och alla fina kollegor kram Karin

 7. Helene Johansson

  Vi har ett oerhört skadat Sverige där man får kasta in handuken fast man gör något bra och det är svårt att kämpa i motvind. Tragiskt! Min sambo som jobbar vid skolan och som trivts mycket bra. Han har jobb kvar även om det är i en annan regi.

  Nu mer än någonsin behövs olika typer av utbildningar och då allt fler fått lämna jobb eller söka inom andra områden. Alpha CE skulle behövas och skapa möjligheter för många…inte minst de som kommer från andra länder och kulturer och att skapa möjligjeter till vidare utmaningar.
  Att det ska vara så svårt att få leva vidare och att kommuner hjälper till etc
  Man hade önskat på mirakel……mitt i allt kaos med Corona och det som det skapar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Producerad av digitalbyrån Salgado och Interactive Solutions.