Jämställdhet

Internationella kvinnodagen är för mig en högtidsdag och den 8 mars brukar innebära diverse engagemang och aktiviteter. Detta år hade Setterwalls Advokatbyrå bett mig delta i digitalt webbinerium från deras Stockholmkontor och i morse intervjuades jag därför av deras vd Henrik Kjellander inför drygt 100 medarbetare på temat hur gör man näringslivet mer jämställt.

Advokatyrket, och affärsjuridiken i synnerhet, är en bransch som gjort sig känd för att vara mansdominerad. Ju högre upp i hierarkin man kommer, desto färre kvinnor hittar man. De allra flesta advokatbyråer har en sned könsfördelning när det kommer till partners. Därför vad jag extra glad över att Setterwalls ville prata jämställhet med mig.

Jämställdhet för mig är inte en kvinnofråga. Det handlar också om att männen ska kunna få möjligheten att ansvar för de områden som normalt anses vara kvinnornas domäner. För handen på hjärtat – vad är det som spelar roll när vi gör vårt bokslut på livet; att man fick läsa godnattsagan för en treåring eller att man jobbade över för att leverera ett PM till en kund?

Jag fick flera frågor från personalen på Setterwalls. En av dem var ”Hur har du lyckats med balansen i livet?” Svaret på den frågan är enkelt – det finns ingen balans.

Jag har jobbar alldeles för mycket. Barnen brukar säga ”Mamma, du har inget jobb. Du bara leker.” Så familjen, har i alla fall en glad och entusiastisk mamma. Däremot är det förstås viktigt att sträva efter en balans och att ge sig själv perspektiv. Jag tränar regelbundet och har flera hobbys. Dessutom har jag förmånen att vara min egen chef. Det underlättar. Jag kan delegera uppgifter eller tacka nej till sådant som jag inte vill göra.

Något som lyftes i dagens samtal var makt. Som affärsjurist är försäljning en viktig del av jobbet och när man säljer är det förstås viktigt att veta vem som är kund, dvs även reflektera över vem hos kunden som har mest makt Traditionellt har mannen i kostym varit den person i rummet som har haft mest makt, men det kan faktiskt också vara kvinnan i klänning som är vd och äger företaget. Eller också kan det vara dottern till mannen i kostym som råkar få makt. Vem minns inte den 26-åriga Christina Stenbeck som plötsligt fick ärva Jan Stenbecks imperium?

Därför är det roligt att Setterwalls är samarbetspartners till 17 Nätverket. Syftet med 17 Nätverket var att ta död på myten att det bara fanns 17 kvinnor som hade startat ett bolag i Sverige som omsatte mer än 50 msek/år. Syftet är också att lyfta fler förebilder och bredda bilden av vem som är en entreprenör. Att Setterwalls väljer att lyfta den frågeställningen den 8 mars visar att de är en byrå som förstått vad morgondagens näringsliv kommer att handla om.

Entreprenörspodden