Kategori: Entreprenörskap Sida 1 av 4

Svelato

Ett nytt smultronställe

En sjuk dotter som bara ville äta glass. En mamma som började laborera hemma i köket. Det blev startskottet till Uppsalas populära glasskafé som på kort tid blivit ett utflyktsmål. Svelatos ambition är att tillverka glass av färska och lokalproducerade råvaror. Smakerna följer säsongens utbud av frukt och bär – men även årets högtider avspeglas. I december kan du hitta saffransglass och glöggsorbet. Läs hela inlägget » “Ett nytt smultronställe”

SM för UF-företag

Idag startade SM i Ung företagsamhet på Svenska mässan i Göteborg. Det är första gången som denna 100-åriga jubilar genomför ett SM på annan ort än Stockholm, så självklart vill en UF-nörd som jag vara på plats. Den första jag sprang på var Carola Lemne, ordförande, samt Cecilia Nykvist, vd för Ung företagsamhet. Båda lika glada och entusiastiska över att få genomföra en mässa med montrar och möten igen. Läs hela inlägget » “SM för UF-företag”

När Dagens industri kom till Uppsala

I morse bjöd Dagens industri in till frukostmingel i Uppsala slott. Uppsalas matkändis Cajsa Johansson var den första jag sprang på, vilket var föga förvånande då Cajsa´s kök hade dukat upp en fantastisk frukostbuffé. Dagens industri brukar vara ute på turné och jag har fått förmånen att bevista frukostar i såväl Stockholm som Linköping, Jönköping och Göteborg. Läs hela inlägget » “När Dagens industri kom till Uppsala”

10 år sedan AlphaCE startade

Idag för tio år föddes AlphaCE. Vi hade inte ett enda avtal, men vi hade en tro på oss själva som var enorm. Vi hade också goda förutsättningar att bli godkända som leverantör till Arbetsförmedlingen. Det första avtalet som kom på plats var det utskällda avtalet Etableringslots, där vårt uppdrag var att hjälpa nyanlända asylsökande in på arbetsmarknaden. Läs hela inlägget » “10 år sedan AlphaCE startade”

Föräldraskap och karriär

Balans i livet? Hur får man det? Jag har i alla fall inte lyckats… Antingen är jag för ledig, går ned i “slow motion” och orkar knappt kliva ur morgonrocken. Eller också har jag fullt schema och hjärnan går på högvarv. Under småbarnsåren var det förstås högvarv jämt. Att sova en hel natt var en lyx. Läs hela inlägget » “Föräldraskap och karriär”

Året då kvinnorna tog plats

I fredags hade vi årets sista styrelsemöte med AlphaCE och jag kunde konstatera att jag är på väg att lägga mitt 25:e år som företagare till handlingarna. Det har varit ett annorlunda år och jag ser ett nytt och annorlunda näringsliv växa fram… 2021 har präglats av pandemin, men under hösten fick vi ändå en föraning om hur framtiden kommer att bli – en framtid där fysiska möten kan varvas med de digitala. Läs hela inlägget » “Året då kvinnorna tog plats”

Kan man tävla i företagande?

I fredags arrangerade Företagarna ett stort kalas i Blå Hallen dit alla länsfinalister var inbjudna för att kora Årets Företagare 2021 och Årets Unga Företagare 2021. Även förra årets finalister och vinnare var inbjudna eftersom det inte blev någon baluns förra året på grund av pandemin. Jag har haft förmånen att sitta i juryn för Årets Företagare 2021 och när jag började gå igenom alla finalisterna var känslan ungefär detsamma som när man lyssnar på en Melodifestivalen. Läs hela inlägget » “Kan man tävla i företagande?”

Uppsala på plats 258 av 290

Var fjärde skattekrona i Uppsala kommun kommer från en småföretagare (ett företag som har färre än 50 anställda). För närvarande arbetar 38 973 personer i de små företagen i Uppsala kommun. 32 procent av samtliga jobb i kommunen finns i småföretag och lägger man till större företag som finner man att 56 procent av jobben finns i privatägda företag. Läs hela inlägget » “Uppsala på plats 258 av 290”
Pigge Werkelin

Är tjejer felskolade?

Jag får ofta frågor som rör kvinnor och entreprenörskap. Därför ställde jag frågan “Varför tror ni så få kvinnor väljer att starta företag?” till några av mina manliga entreprenörsvänner härom veckan. Idag ringde en av mina kompisar tillbaka…. Tjejer är felskolade. De vill ha en instruktionsbok och är rädda för att göra fel. Som entreprenör måste man våga göra fel.Pigge Läs hela inlägget » “Är tjejer felskolade?”

En svensk naturresurs!

Det senaste dygnet har jag hängt på Wenngarns slott tillsammans med serieentreprenörerna Pigge Werkelin, Olle Larsson och min bloggkompis Thomas Sonesson. Vi har många saker gemensamt men ett gemensamt drag är intresset för samhällsutveckling och människor. På olika sätt har vi genom åren försökt bidra till ett bättre samhälle. Pigge har blivit känd för sin ambition att knyta Gotland närmare fastlandet. Läs hela inlägget » “En svensk naturresurs!”

Sida 1 av 4

Producerad av digitalbyrån Salgado och Interactive Solutions.