Kategori: Corona-viruset

Det är dags att börja leverera!

Som företagare under pandemin är det lätt att förundras över regeringens löften om stöd till företagen och myndigheternas oförmåga att leverera detsamma. Just nu har tusentals företagare belånat hus och hem för att överleva de sista skälvande månaderna innan vaccinet rullat ut. De kramar ur de sista dropparna ut sina privatekonomier för att kunna betala hyra, löner och andra kostnader som är förknippade med att driva verksamheten. Läs hela inlägget » “Det är dags att börja leverera!”

Här är ljusningen

Den 14 januari 2021 skickade Arbetsförmedlingen ut ett pressmeddelande med den alarmerande rubriken “Högst antal arbetslösa sedan 1997”. Analyschefen Annika Sundén lyfter fram pandemin och dess efterdyningar som en viktig orsak i kombination med strukturella förändringar i flera branscher. Coronapandemin slog hårt i en konjunktur som redan var på väg att mattas av. Krisen har också påskyndat en strukturomvandling som innebär att vissa jobb inom exempelvis handeln inte kommer tillbaka.Annika Läs hela inlägget » “Här är ljusningen”

Arbetsmarknaden 2021

2020 har varit ett påfrestande år för arbetsmarknaden. Och även om arbetslösheten inte kom i närheten av vad jag själv skissade på i april 2020, tack vare kortidspermitteringar och andra stödpaket, så har vissa grupper och branscher blivit hårt drabbade. Drygt 680.000 personer är just nu inskrivna hos Arbetsförmedlingen varav 173.000 personer är långtidsarbetslösa, vilket innebär att de varit arbetssökande på heltid i mer än 12 månader. Läs hela inlägget » “Arbetsmarknaden 2021”

En stor arbetsgivare om pandemin…

Sodexo är en arbetsgivare med 470 000 anställda, varav 10 000 i Norden och 6 000 i Sverige. Verksamheten har påverkats dramatiskt av pandemin. Karin Vierma är segmentschef och ansvarar bland annat för stor- och skolkök. Hon är en av de chefer som fått hantera utmaningen med covid-19. ”Vi har känt av en stor påverkan på många av våra kontrakt. Läs hela inlägget » “En stor arbetsgivare om pandemin…”

Om hjulen slutar snurra

Min släkt arbetade på bruket i Galtström i slutet av 1800-talet. Numera tillbringar somrarna i sommarstugeområdet som ligger i viken bredvid. Bruket finns kvar. Det gör även bagarstugan, herrgården och en massa andra tecken på hur livet kunde te sig för drygt 100 år sedan. På morgonpromenaden brukar jag passera masugnen. Den står kvar där och påminner om fornstora dar. Läs hela inlägget » “Om hjulen slutar snurra”

Så blev omstarten med AlphaCE

I mitten på april köpte jag varumärket AlphaCE och delar av verksamheten från konkursförvaltaren. Jag grundade företaget 2012 och även om jag inte har varit vd hela tiden, så har mitt hjärta hela tiden brunnit för verksamheten. Att hjälpa dem som står långt från arbetsmarknaden till jobb är snarare en passion än ett jobb. Att ge företaget chansen till en omstart var därför självklart. Läs hela inlägget » “Så blev omstarten med AlphaCE”

Så återstartar vi Sverige

I torsdags kväll hade Liberalerna ett extrainsatt möte för partistyrelsen där man bland annat beslutade att skicka ut en enkät till alla medlemmarna för att ta reda på vad de tror blir viktigt när Sverige ska starta upp igen efter corona-krisen. Även andra kommer att få möjlighet att inkomma med synpunkter som tankesmedjor, branschorganisationer och fackförbund. Läs hela inlägget » “Så återstartar vi Sverige”

Nu finns gott om dårskap

Det har knappast undgått någon att den svenska sjukvården behöver skyddsutrustning, men den senaste veckan har jag hört så mycket dårskap bakom kulisserna. Jag hoppas verkligen att det mesta är osant. Det har varit allt från märkliga direktiv som stoppat inköp av viktig utrustning till knölig byråkrati som slår knut på sig själv… Samtidigt ser jag väldigt många handlingskraftiga initiativ över hela landet. Läs hela inlägget » “Nu finns gott om dårskap”

Se hit alla företagare!

Det här är ett upprop till alla företagare och ideella krafter. Vi behöver säkerställa att det finns utrustning på Akademiska sjukhuset och kanske kan den här webbportalen fungera som stöd och kontaktyta. De saker som det är mest behov av är: Munskydd Andningsskydd FFP2Andningskydd FFP3PlastförklädenSkyddsrockar i plastmaterial TestpinnarHandsprit Ytdesinfektion Kan du hjälpa till? Skriv dina kontaktuppgifter och vad du kan bistå med i kommentarfältet nedan. Läs hela inlägget » “Se hit alla företagare!”

Allvarligt läge för företagen

Corona-pandemin har lamslagit svenska företag. Branschorganisationen Visita gick tidigt ut och flaggade för konsekvenserna inom upplevelseindustrin. Företaget Scandic var ett av de första företagen som larmade om storvarsel. Men fler lär det bli… Just nu pågår omfattande aktiviteter för att hantera situationen. Jag sitter i partistyrelsen för Liberalerna och i torsdags hade ett extrainsatt telefonmöte där Nyamko Sabuni redogjorde för de samtal och aktiviteter som sker i regeringen och på partiledarnivå. Läs hela inlägget » “Allvarligt läge för företagen”

Producerad av digitalbyrån Salgado och Interactive Solutions.