Kategori: Arbetsmarknad Sida 1 av 2

Ett digitalt Almedalsevent

Den här veckan skulle jag ha befunnit mig i Almedalen, men på grund av corona-pandemin sitter jag istället framför datorn och har digitala möten. Det här webinariet som arrangerades av Swedish Jobtech är ett exempel de samtal som brukar pågå under Almedalsveckan. Här talar vi om den digitalisering som corona-pandemin inneburit för Arbetsförmedlingens arbetssökande. Några leverantörer, en ansvarig chef från myndigheten och sedan en moderator som varit chef för Länsarbetetsnämnden i Stockholm län under många år. Läs hela inlägget » “Ett digitalt Almedalsevent”

Ett uppdrag i tiden

Jag har precis avslutat veckans 5:e digitala styrelsemöte. Denna gång hade vi möte med Swedish Jobtech, en relativt nystartad förening vars syfte är att driva på digitalisering och teknikutveckling inom de områden som rör arbetsmarknaden. Nästa vecka arrangerar Swedish Jobtech till exempel ett digitalt lunchseminarium om hur vi säkerställer att de fördelar, flexibilitet och digitalisering som corona-pandemin inneburit för Arbetsförmedlingen och dess leverantörer bibehålls och kvalitetssäkras – även när vi kan ses fysiskt igen. Läs hela inlägget » “Ett uppdrag i tiden”

Så blev omstarten med AlphaCE

I mitten på april köpte jag varumärket AlphaCE och delar av verksamheten från konkursförvaltaren. Jag grundade företaget 2012 och även om jag inte har varit vd hela tiden, så har mitt hjärta hela tiden brunnit för verksamheten. Att hjälpa dem som står långt från arbetsmarknaden till jobb är snarare en passion än ett jobb. Att ge företaget chansen till en omstart var därför självklart. Läs hela inlägget » “Så blev omstarten med AlphaCE”

Får företagare vara politiskt aktiva?

I måndags fick jag ett sms från Företagarnas regionchef med frågan om jag kunde kommentera LAS. Då jag pratat om behovet av att uppdatera arbetsrätten vid flera tillfällen och även sett inslaget i söndagens Agenda var det självklart att säga ja. En stund senare hörde en reporter från Aktuellts av sig. Reportern och filmaren var länge på vårt kontor och de intervjuade, förutom mig, även två kollegor. Läs hela inlägget » “Får företagare vara politiskt aktiva?”

Så återstartar vi Sverige

I torsdags kväll hade Liberalerna ett extrainsatt möte för partistyrelsen där man bland annat beslutade att skicka ut en enkät till alla medlemmarna för att ta reda på vad de tror blir viktigt när Sverige ska starta upp igen efter corona-krisen. Även andra kommer att få möjlighet att inkomma med synpunkter som tankesmedjor, branschorganisationer och fackförbund. Läs hela inlägget » “Så återstartar vi Sverige”

Sanningen bakom statistiken

Igår blev jag kontaktad av en kollega som jobbat länge med arbetssökande som står långt från arbetsmarknaden. Hon var bekymrad över läget på arbetsmarknaden och berättade om två av sina deltagare som vi på grund av corona-viruset inte får träffa fysiskt. Jag har fått tillstånd att berätta om deltagarna och även om jag tagit bort den information som gör att de kan identifieras tycker jag att de beskriver den situation som många befinner sig i just nu… Den ena deltagare är en man i 60-årsåldern som haft stora alkoholproblem, vi kan kalla honom Curt. Läs hela inlägget » “Sanningen bakom statistiken”

Att kasta in handduken…

Ett 2018 och ett 2019 där Arbetsförmedling köper minimala volymer av oss leverantörer. Ett 2019 med regeringsbildning, byte av arbetsmarknadsminister och generaldirektör – där AF-reformen i allra högsta grad blir slagträ i den politiska debatten – har självklart skapat osäkerhet och påverkat orderingången. Och så slutligen ett 2020 där corona-viruset lamslår arbetsmarknaden och utbildningsmarknaden. AlphaCE grundades 2008 med visionen ”alla har en plats på arbetsmarknaden”. Läs hela inlägget » “Att kasta in handduken…”

Skolans dimensionering

Igår hade jag förmånen att få samtala med kommunalrådet och fd partisekreteraren Lars Stjernkvist (S), som fått i uppdrag att utreda planeringen, dimensioneringen och styrningen av gymnasieskolan och den kommunala vuxenutbildningen. I direktiven står det: Arbetsmarknadens behov av gymnasialt utbildad yrkeskompetens är stort. En fullföljd gymnasieutbildning är också ofta en förutsättning för arbete. För att skapa en bättre matchning mellan utbildningsutbudet och arbetsmarknadens behov, säkerställa att resurser används effektivt och öka likvärdigheten vill regeringen nu utreda en regional planering och dimensionering av gymnasieskolan.Regeringens hemsida Det finns många utmaningar med dagens gymnasieskola och några av dem är: Att cirka 10.000 elever byter gymnasieprogram varje år till en årlig kostnad på cirka 2,3 miljarder. Läs hela inlägget » “Skolans dimensionering”

En digital jobbcoach på G

Idag har jag gjort något som jag aldrig tidigare har gjort – jag har varit på en intervju för att få ett projekt delfinansierat via Vinnova. Vinnova är en statlig aktör som ska stärka Sveriges innovationsförmåga och bidra till hållbar tillväxt. Eller som de säger på hemsidan: Vi stimulerar samarbeten där kunskap och kompetens från olika håll möts och där organisationer lär av varandra. Läs hela inlägget » “En digital jobbcoach på G”

Ska staten driva företag?

Egentligen borde jag inte lägga mig i den här frågan, eftersom jag är delägare till en av konkurrenterna. Men med min bakgrund känner jag mig ändå skyldig att kommentera den absurda situation som uppkommit. Härom veckan publicerade Dagens industri nyheten att det statligt ägda Lernia hade begärt 450 miljoner i ägartillskott av sin ägare. Eftersom jag satt i koncernledningen för 10 år sedan och har följt bolaget på nära håll under en lång tid vill jag ge en bakgrund. Läs hela inlägget » “Ska staten driva företag?”

Sida 1 av 2

Producerad av digitalbyrån Salgado och Interactive Solutions.