Kategori: Arbetsmarknad Sida 1 av 3

Mest pang för pengarna

När vi pratar om långtidsarbetslöshet och integration är det sällan vi pratar om “mest pang för pengarna”. Men kanske är det precis det vi borde prata om… Att vara arbetssökande är nämligen väldigt dyrt, på flera olika fronter. Det kostar att en samhällsmedborgare som lever på bidrag. Psykisk och fysisk ohälsa kostar enorma summor. Hälsan påverkas mycket av arbetslöshet. Läs hela inlägget » “Mest pang för pengarna”

99 procent får hjälp

En het diskussion i arbetsmarknadspolitiken har varit “vita fläckar”, att arbetssökande på landsbygden inte skulle få någon hjälp att söka jobb när AF-reformen sjösattes. Vissa politiker tyckte att det var ett skäl att kommunalisera arbetsmarknadspolitiken och andra vill stoppa hela reformeringen. I en artikel i tidningen Dagens Samhälle redovisas nu effekten av AF-reformen. Där konstateras att 99 procent av alla arbetssökande kan välja bland minst tre aktörer i tjänsten Rusta & Matcha, som är namnet på den insats som Arbetsförmedlingen tillhandahåller en arbetssökande som behöver extra stöd och hjälp. Läs hela inlägget » “99 procent får hjälp”

Stagflation på ingång?

Det finns all anledning att oroa sig för läget i vår omvärld. Jag är dessvärre ingen expert på vare sig krig eller Ryssland, så jag får göra så gott jag kan för att förstå vad som händer via medias rapportering. När det gäller svensk arbetsmarknad känner jag mig dock bekväm att uttala mig. Vi har ett exceptionellt dåligt läge och sannolikheten är stor att vi har en stagflation på ingång… Så först en definition av vad stagflation är: Stagflation är när ökad inflation sammanfaller med försvagad tillväxt och ökad arbetslöshet.wikipedia Läs hela inlägget » “Stagflation på ingång?”

Nuläget för AF-reformen

Idag arrangerade Almega ett seminarium om reformeringen av Arbetsförmedlingen. Det fanns flera nyckelpersoner på plats. Det fanns också gott om tid att för utläggningar för dem som var inbjudna. Medverkade gjorde bland annat Maria Mindhammar, generaldirektör för Arbetsförmedlingen, Roger Mörtvik (s), statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet med ansvar för AF-reformen, Alireza Akhondi (c), arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet samt Mats Green (m), arbetsmarknadspolitisk talesperson för Moderaterna. Läs hela inlägget » “Nuläget för AF-reformen”
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark

Nu åker vi… Förändring på G

Det har knappast undgått någon att LAS skulle reformeras. Men få förstod nog vad diskussionen egentligen handlade om. Lyssnade man på vänsterdebattörer lät det som om all anställningstrygghet skulle försvinna. Och när Svenskt näringsliv och PTK presenterade sin överenskommelse handlade diskussionen mest om varför inte LO kunde ställa sig bakom. Att IF Metall och Kommunal till slut valde att ansluta är inte särskilt förvånande. Läs hela inlägget » “Nu åker vi… Förändring på G”

Drivkrafter och strategi

Häromdagen hade jag strategimöte och fick anledning att lyfta blicken. Det är lätt hänt att fastna i vardagliga och operativa frågor, som att träffa kunder eller att betala ut löner, men det är viktigt att lyfta blicken, i synnerhet om man som jag är vd och förväntas ta ut riktningen… Just nu pågår en reformering av Arbetsförmedlingen och det påverkar såväl AlphaCE som övriga aktörer i branschen. Läs hela inlägget » “Drivkrafter och strategi”

Det är dags att börja leverera!

Som företagare under pandemin är det lätt att förundras över regeringens löften om stöd till företagen och myndigheternas oförmåga att leverera detsamma. Just nu har tusentals företagare belånat hus och hem för att överleva de sista skälvande månaderna innan vaccinet rullat ut. De kramar ur de sista dropparna ut sina privatekonomier för att kunna betala hyra, löner och andra kostnader som är förknippade med att driva verksamheten. Läs hela inlägget » “Det är dags att börja leverera!”

Här är ljusningen

Den 14 januari 2021 skickade Arbetsförmedlingen ut ett pressmeddelande med den alarmerande rubriken “Högst antal arbetslösa sedan 1997”. Analyschefen Annika Sundén lyfter fram pandemin och dess efterdyningar som en viktig orsak i kombination med strukturella förändringar i flera branscher. Coronapandemin slog hårt i en konjunktur som redan var på väg att mattas av. Krisen har också påskyndat en strukturomvandling som innebär att vissa jobb inom exempelvis handeln inte kommer tillbaka.Annika Läs hela inlägget » “Här är ljusningen”

Arbetsmarknaden 2021

2020 har varit ett påfrestande år för arbetsmarknaden. Och även om arbetslösheten inte kom i närheten av vad jag själv skissade på i april 2020, tack vare kortidspermitteringar och andra stödpaket, så har vissa grupper och branscher blivit hårt drabbade. Drygt 680.000 personer är just nu inskrivna hos Arbetsförmedlingen varav 173.000 personer är långtidsarbetslösa, vilket innebär att de varit arbetssökande på heltid i mer än 12 månader. Läs hela inlägget » “Arbetsmarknaden 2021”

Arbetsförmedlingen 2021

I förra veckan kom Arbetsförmedlingens regleringsbrev. Det är ett årligt förekommande fenomen så här dagarna strax före jul, som jag brukar lusläsa. För här ger nämligen politikerna myndigheten ramarna för nästa års verksamhet. Jag har ägnat helgen åt att läsa dokumentet och det jag tycker är mest intressant är: Det finns tydliga krav på följande: Andelen deltagare i matchningstjänster ska öka väsentligtAndelen deltagare i  arbetsmarknadsutbildning ska öka väsentligtAndelen som övergår till reguljär utbildning (läs kommunal vuxenutbildning), särskilt yrkesutbildning, ska öka väsentligt.Andelen Läs hela inlägget » “Arbetsförmedlingen 2021”

Sida 1 av 3

Producerad av digitalbyrån Salgado och Interactive Solutions.